P.I.R.A.M.I.D makanan....


Nak starting dengan cara pemakanan yang Sihat ::
:: P.E.N.G.E.N.A.L.A.N

Piramid makanan merupakan panduan bagi memilih makanan secara sihat. Makanan yang dimakan seharian perlu diambil dalam kuantiti yang besar daripada kumpulan makanan di bahagian bawah Piramid, dan paling sedikit daripada kumpulan makanan di bahagian atas. Piramid Makanan mengandungi makanan yang dibahagikan kepada lima kumpulan berasaskan kepada kandungan zat dan fungsinya.

:: K.E.S.A.N

Tabiat makan yang buruk mengakibatkan : 1. Keadaan yang memudaratkan · kegemukan 2. Menghadapi beberapa risiko penyakit · penyakit jantung · kencing manis · tekanan darah tinggi · kerosakan gigi · beberapa jenis kanser.
:: P. E.N.C.E.G.A.H.A.N.

Makanan sihat adalah pelbagai jenis makanan yang segar dan sempurna dari semua kumpulan makanan tanpa berlebihan lemak, kolestrol, gula dan garam. Diet sihat adalah penting untuk membekalkan nutrien dan kalori yang penting. Makanan yang sihat juga mempunyai kandungan serat yang tinggi. Kepentingan serat : 1. Melawaskan air besar 2. Mengurangkan · Sembelit · Penyakit usus · Buasir 3. Mengurangkan risiko · Penyakit jantung · Beberapa jenis kanser Menu yang baik untuk kesihatan merangkumi : 1. Pemilihan dari pelbagai jenis makanan. 2. Jumlah makanan yang cukup untuk memenuhi keperluan badan. 3. Makanan yang dijarakkan dengan baik sepanjang hari. 4. Makanan yang mampu diperolehi. 5. Cara masak yang berbeza dan sedap. 6. Dihidangkan dengan menarik dan lazat. Sayur-sayuran dan buah-buahan adalah bahagian penting dalam makanan seimbang. Sayur dan buah juga merupakan sumber utama zat-zat makanan seperti : · Karbohidrat (tenaga) · Serat · Vitamin terutamanya A, C dan E · Mineral terutamanya kalsium. Sayur-sayuran dan buah-buahan tidak mengandungi kolestrol dan ianya juga sangat rendah kandungan lemak, natrium dan kalori. Disamping itu ianya dapat : · Menjadi snek yang senang disediakan · Menghilangkan dahaga dan rasa lapar · Merangsang dan melawaskan sistem penghadaman · Membantu mencegah sembelit · Mengurangkan risiko penyakit-penyakit sistem penghadaman dan beberapa jenis kanser.

No comments: