K.A.R.B.O.H.I.D.R.A.T

BeNaRkah Ada KarbohiDraT Baik Dan TiDak Baik ????
Ya, Memang Benar !! karbohidrat Terbahagi kepada 2 iaitu yang baik dan tidak baik.
Tahukah Anda bahawa makanan yang mempunyai Indeks 'glycemic' yang rendah sebenarnya baik untuk diet anda?

:: I.N.D.E.K.S "glycemic"

What is the Glycemic Index?

Not all carbohydrate foods are created equal, in fact they behave quite differently in our bodies. The glycemic index or GI describes this difference by ranking carbohydrates according to their effect on our blood glucose levels. Choosing low GI carbs - the ones that produce only small fluctuations in our blood glucose and insulin levels - is the secret to long-term health reducing your risk of heart disease and diabetes and is the key to sustainable weight loss.

article from :: http://www.glycemicindex.com/

:: Berikut Merupakan antara makana yang mengandungi indeks karbohidrat kategori B.A.I.K ( Rendah kandungan "glycemic")

Beras Perang Basmati
Kacang Pis (dalam Tin )
Keledek
Spageti (al dente)
Kacang Pis Segar
Bijirin tanpa gula
Oat
kacang Merah
Jus Buah-buahan Segar
Roti berasakan gandum
Aprikot kering
Jagung India
Lobak Mentah
Produk Tenusu
Buah-buahan segar
Kacang Soya, kacang tanah
Aprikot Segar
Sayur Hijau
Tomato, Bawang Putih
Bawang Besar

:: Berikut Merupakan antara makanan yang mempunyai indeks karbohidrat kategori T.I.D.A.K B.A.I.K ( Tinggi kandungan "glycemic")

maltosa (bir)
Glukose
Kentang Bakar
Kentang Goreng
Tepung Beras
Tepung Ubi Kayu
Kentang Putar
Kerepek Kentang
Madu
Hamburger rolls
Lobak Merah dimasak
Emping Jagung (popcorn)
Nasi Segera
Kacang rebus
Labu
Tembikai
Gula pasir
Roti Putih
Bijirin manis
Bar Coklat
Minuman Bergas
Kuih-muih
jagung
Nasi Putih
Mi atau Pasta
Kismis
Kentang rebus sekali kulit
Buahan jeruk
Tepung Semolina
Pisang
Spagethi

Article From : Mingguan Wanita February 2004

No comments: