A.N.C.A.M.A.N disebalik kegemukan.


Bismillahhirrahmanirrahim...

...tajuk yaNg telah kupilih hari iNi ialah aNcamaN disebalik KEGEMUKAN..
keNapa tajuk Ni jadi pilihaN?
..sebab..
setiap oraNg yaNg berdiet Ni ada tujuaN dan target yaNg terseNdiri,
tapi kebaNyakkaNnya sebab
blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com

Nak kelihataN caNtik?
Nak pakai baju caNtik?
Nak tambah keyakiNaN diri?
sebab Nak kaweN?
sebab keNa kutuk?
ada jugak sebab
kesihataN

tak kisah la ape sebab sekalipuN..kita keNa tahu daN sedar aNcaman disebalik isu iNi.
ramai oraNg beraNggapaN gemuk akaN boleh meNcacatkaN peNampilaN seseoraNg.
tapi mereka tidak sedar bahawa kegemukaN boleh menguraNgkaN kecergasaN tubuh.
aNtara aNcamaN yaNg kita semua perlu sedar :

PeNdek umur
kajian pihak Metropolitan life Insurance terhadap 50,000 oraNg meNuNjukaN bahawa aNgka kematiaN lelaki gemuk adalah sebaNyak 79% lebih tiNggi daripada lelaki yaNg mempuNyai berat badaN Normal!!! bahaya..bahaya..
maNakala uNtuk waNita gemuk 61% lebih tiNggi daripada waNita yaNg mempuNyai berat badan Normal .
Uols pls beware!!

blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com

keNciNg maNis daN darah tiNggi
peNelitiaN terhadap 74,000 karyamaN di AS. Jelas terdapat hubuNgan aNtara bertambah beratNya badaN deNgan darah tiNggi.
peNuruNan 2kg akaN meNuruNkaN tekaNaN darah sistolik 2,5 mm Hg daN tekaNan diastolik 1,5 mm Hg.

jaNtuNg
peNyakit jantuNg yaNg seriNg siNggah meNyeraNg mereka yaNg mempuNyai berat berlebihaN ialah seperti aterosklerosis (peNyempitaN pembuluh darah)
selaiN itu, apabila berat badaN berlebihaN, jantuNg akaN bekerja lebih keras uNtuk meNgepam darah daN keadaaN iNi boleh meNyebabkaN pembesaraN jantuNg daN jaNtuNg meNjadi lebih lemah.


peNyakit-peNyakit laiN
kelaiNan Haid pada waNita daN kemaNdulaN huh..takot aku
keputihaN, peNyakit kulit dilipataN peha daN payudaratake Note
selaiN itu
kepada lelaki, gaNgguaN perNafasaN, rematik, varices, herNia, dan seriNg juga terjadi peNyakit batu hempedu.
Ni Nama saiNtifik je, Nak tau detail taNye eNcik google atau doktor aNda.


nota peladaNg : masa muda daN sihat ni tak boleh leka.. keNalah jaga kesihataN..takot effect bila dah berumur Nanti.

3 comments:

Diya said...

Perut adalah punca segala penyakit. Kena pandai jaga pemakanan lah paling utama.

=)

mamai said...

gemuk itu memang tidak cantik tapi bukan alsan untuk di hinakan...

CuTeMiUt78 said...

eemmm yup..betul tu..